Kalender  

September 2017
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
   
   

Twitter  

   

JeugdSportFonds  

   

Veilig sporten  

   
   
   

door Gerard

Toch even een verhaaltje over de veteranentraining...

Vandaag dinsdag 17 december 2013 waren de veteranen weer in vergadering bijeen. Nou ja, in vergadering bijeen , ik bedoel natuurlijk dat zij weer lekker aanwezig waren om een balletje op te gooien en te slaan.

De training, die ons - de veteranen - iedere dinsdagmiddag door Saskia wordt voorgeschoteld is een druk bezocht gebeuren.

Te druk in feite en dat heeft geleid tot een te nemen maatregel, die er op neer komt, dat de trainingen in het nieuwe jaar in een groep van tien om de andere week bij toerbeurt wordt gegeven en kan worden bijgewoond.

De training wordt gegeven tussen 13.00 uur en 14.00 uur .De mensen die niet aan de training wensen deel te nemen worden geacht pas na 14.00 uur op te draven voor hun potje vrijspel. De tijd zal het leren of deze casus kan blijven voortbestaan, dan wel eventueel moet worden aangepast.

Vanmiddag trainde ik met Eddy Tjia en dat ging best wel fanatiek. Eerst speelden wij forehand/forehand maar omdat Eddy links is en ik rechts werd dat forehand/backhand. Dat ging soms geweldig goed, afgewisseld met formidabel slecht. Maar we speelden wel heel erg gedreven. Verrassend hoe de bal in één vloeiend beweging steeds kon worden geretourneerd.

Een andere oefening was om vanuit de backhandhoek rechtdoor te serveren en wel zodanig dat het bat, met de handpalm naar boven gericht, de bal in een schuivende beweging, via de eigen speelhelft zo dicht mogelijk vóór het net over het net speelt en waarbij de bal zo kort mogelijk achter het net op de helft van de tegenpartij moet komen.

De tegenpartij schuift de bal terug naar de forehandzijde van de opponent, die geserveerd heeft en die moet vervolgens openen met een topspin forehandslag. Een verrassend leuke oefening.De aanwijzingen die Saskia daarbij gaf waren belangrijke opmerkingen. Zo wees zij op de plaatsing van de voeten en de lichaamshouding bij het ontvangen van de bal. Het is beter de voeten naast elkaar te hebben. Wel gespreid en het lichaam zodanig dat je zowel naar links als naar rechts kan draaien teneinde een backhand of forehand return te kunnen geven.

Zelf heb ik nogal de neiging mij op te stellen in een positie om vanuit een backhandpositie te willen terug reageren. Saskia wees mij daarbij op het feit dat ik dan mijn mogelijkheden om terug te spelen beperk en de tegenstander in de kaart speel(kan spelen).

Daarna speelden we een oefening "Blokken". De één speelde gewoon de ander moest blokken. Dat is al tig keer tegen mij gezegd: "Gerard, je had moeten blokken", zowel door Rob Hoogerwerf, als door Hans van Wingerden. Maar ik weet niet hoe ik mijn bat moet houden. Totdat ik recent met Hans aan het oefenen was en die zei mij: Je moet niet blokken als ik serveer maar pas bij een volgende return van mij. Dat heb ik onthouden.

Alsmede de opmerking van Saskia dat ik de houding van het bat moet veranderen van een verticale in een meer zijwaartse houding als verlengstuk van mijn hand/arm.Op een gegeven moment ging dat erg goed en moest Eddy flink poot aan spelen, wilde hij met aanvallend spel mij kunnen verrassen.

Wat er bij mij aan ontbreekt is de routine van het blokken. Later in een gewoon partijtje, lukte het mij toch enige keren om te blokken.Ik wil maar zeggen, dat de trainingen zeker hun nut bewijzen. Ook aan spelers in onze leeftijdsklasse. Wel moet je er voor open staan. Dat wel natuurlijk.

Gerard Klück

   

Sociale Media!